IZDATO UPOZORENJE NA CUNAMI: Razorni zemljotres jačine 7,0 stepeni pogodio Peru (VIDEO)
Zemljotres, Foto: Profimedia

ZEMLJOTRES

IZDATO UPOZORENJE NA CUNAMI: Razorni zemljotres jačine 7,0 stepeni pogodio Peru (VIDEO)

U zemljotresu je povređeno osam osoba, saopštile su vlasti i Nacionalni institut za geofiziku (GPI)

Objavljeno:

U toku noći jak zemljotres magnitude 7,0 stepeni po Rihteru pogodio je obalu južnog Perua. Epicentar zemljotresa bio je na dubini od 28 kilometara i 8 kilometara od grada Atikipa. Meštani su na društvenim mrežama pisali da su osetili veoma jak i dug zemljotres koji je potresao njihove krevete.

Snimci nadzornih kamera u obližnjem gradu Karaveli pokazuju ulicu tokom zemljotresa i uspaničene ljude koji izlaze iz svojih kuća. Zemljotres se osetio i u glavnom gradu Limi, iako je udaljen 600 kilometara od epicentra, piše CNN.

Povređeno osam osoba

U zemljotresu je povređeno osam osoba, saopštile su vlasti i Nacionalni institut za geofiziku (GPI). Peruanski ministar zdravlja je na platformi "X" saopštio da je osam osoba povređeno. U gradu Jauka srušili su se zidovi kuća, a na jednom od autoputa otvorila se pukotina, rekao je gradonačelnik Huan Aranguren.

Vlasti su izdale upozorenje na cunami nekoliko minuta nakon zemljotresa, na preporuku Centralne kancelarije za hidrografiju i navigaciju mornarice. To je bila mera predostrožnosti s obzirom na to da je epicentar zemljotresa bio u moru, rekao je premijer Gustavo Adrijanzen.

Peru, koji ima oko 33 miliona stanovnika, nalazi se u Pacifičkom vatrenom prstenu, ogromnom području sa jakom seizmičkom aktivnošću. Svake godine Zemlju pogodi nekoliko stotina zemljotresa. Pacifički vatreni prsten ili Pacifički vatreni prsten je pojas vulkana koji okružuje Tihi okean. Tu je zabeležen najveći broj zemljotresa na svetu

Bonus video:

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso/Index/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.